Prăjitură cu morcov

Morcovul a devenit de mult timp un ingredient de bază pentru multe preparate dulci. Combinat cu alte ingrediente elaborate sau orchestrat cu gusturi simple de post, morcovul ne poate ajuta să obţinem un desert interesant, fin şi delicios.

Putem prepara prăjiturele, fursecuri, tarte, brioşe, torturi, plăcinte toate bune pentru  un răsfăţ culinar.

O prăjitură delicioasă, pufoasă şi uşor crocantă  este tortul cu morcovi şi nuci.

Pentru a-l prepara avem nevoie de ingredinte pentru blat şi pentru cremă. Astfel, blatul îl vom prepara din: 350 g morcov răzuit pe răzătoarea mică, 250 g făină, 250 g zahăr, 200 ml ulei, 3 ouă, 100 g miez de nucă tăiat cu cuţitul, 1 plic praf de copt, un praf de sare şi scorţişoară. Pentru prepararea cremei  avem nevoie de: 400 g cremă de brânzică simplă sau brânzică de vaci, 100 g unt, 100 g zahăr pudră, esenţă de vanilie.

Preparăm aluatul. Într-un bol adânc punem făina amestecată cu praful de copt, un praf de sare, zahărul, ouăle, uleiul şi puţină scorţişoară. Amestecăm cu grijă  şi adăugăm morcovul ras şi miezul de nucă tocat, după care încorporăm cu mişcări uşoare. Ungem cu unt o formă de tort cu pereţi detaşabili şi turnăm compoziţia. Nivelăm şi coacem timp de 80 minute la foc moderat, în cuptorul preîncălzit. Blatul este gata atunci când devine uşor rumenit. Îl lăsăm să se răcească şi între timp pregătim crema.

Punem crema de brânză  sau brânzica de vaci într-un bol, adăugăm zahărul pudră, vanilia şi untul moale şi amestecăm energic folosind mixerul. Crema este gata când devine pufoasă şi cu o consistenţă densă.

Scoatem blatul răcit din formă, îl tăiem în două pe lung şi întindem jumătate din cantitatea de cremă pe prima foaie. Acoperim cu a doua foaie şi îmbrăcăm tortul cu crema rămasă. Putem orna cum dorim, fie realizând striaţii cu furculiţa, fie realizând desene cu figurine din zahăr.

Este un tort delicios, interesant şi foarte original. Pentru ca reţeta să fie un succes trebuie să reţinem faptul că cele 350 grame de morcov ras se referă la cântărirea morcovilor după ce au fost curăţaţi şi daţi pe răzătoare, iar miezul de nucă nu trebuie tocată la maşina de tocat şi tăiată cu lama cuţitului.

Prăjitură cu morcov şi ciocolată este un desert interesant şi delicios, preparat din: 3 ouă, 200 g făină, 200 g zahăr, 300 g morcovi raşi, 50 g cacao, 100 g miez de nucă, 100 g ciocolată, 50 g fulgi de nucă de cocos, 50 g stafide, 100 ml ulei, 1 plic praf de copt, esenţă de rom, esenţă de vanilie şi un praf de sare.

Spălăm stafidele şi le stropim cu esenşa de rom, tocăm miezul de nucă cu lama cuţitului şi spălăm, curăţăm şi radem morcovii înainte de a-i cântări.

Făina amestecată cu praful de copt şi puţină sare o punem  într-un bol adânc.  Adăugăm nucile tocate,  stafidele păstrate în rom, fulgii de nucă de cocos, cacaua cernută  şi amestecăm.

În alt recipient frecăm bine ouăle cu zahărul şi vanilia şi turnăm treptat uleiul. Topim ciocolata pe baie de abur şi  o adăugăm în compoziţia de ouă odată cu morcovii raşi. Omogenizăm şi adăugăm amestecul de făină. Mixăm totul foarte bine şi turnăm compoziţia obţinută într-o tavă unsă cu unt. Coacem 60-70  minute la foc moderat, în cuptorul preîncălzit.  Porţionăm prăjitura doar după ce s-a răcit şi o pudrăm din abundenţă cu zahăr farin. Este o variantă foarte bună pentru un mic-dejun gustos sau pentru o gustare pusă în pacheţelul pentru şcoală al copiilor.

O variantă deosebită a prăjiturilor cu morcov este şi delicioasa prăjitură cu morcov şi banane. Este o prăjitură cu cremă de brânză, extrem de gustoasă şi specială. Pentru blat avem nevoie de: 10 ouă, 300 g făină, 300 g zahăr, 150 g unt, 6 banane, 3 morcovi curăţaţi, un praf de sare, esenţă de rom şi 1 plic de praf de copt. Crema o vom realiza folosind: 300 g smântână dulce, 300g mascarpone, 100 g brânzică de vaci, 100 g zahăr farin şi esenţă de vanilie.

Preparăm blatul. Separăm ouăle şi batem albuşuile spumă tare împreună cu zahărul. Gălbenuşurile le frecăm cu untul topit, iar după ce am obţinut un amestec cremos adăugăm bananele bine zdrobite şi morcovii raşi pe răzătoarea mică. Adăugăm esenţa de rom şi amestecăm totul cu spuma de albuşuri. Făina cernută şi amestecată cu un praf de sare şi praful de copt o presărăm în ploaie peste compoziţie. Amestecăm uşor prin răsturnare. Ungem dosul tăvii de cuptor cu unt şi punem compoziţia în mijloc, întânzând-o uşor cu o spatulă până acoperim întreaga suprafaţă. Coacem 20 de minute la foc moderat. După ce am copt-o o lăsăm să se răcească şi pregătim crema. Punem într-un bol smântâna dulce, brânzica de vaci,  crema mascarpone,  zahărul farin şi esenţa de vanilie. Le mixăm bine şi începem montarea prăjiturii. Tăiem foaia în două părţi egale. Punem jumătate din cantitatea de cremă pe prima foaie, nivelăm şi  acoperim cu a doua foaie. Îmbrăcăm prăjitura cu restul de cremă şi formăm modele cu o furculiţă. Păstrăm prăjitura trei ore la rece, după care porţionăm. Este o prăjitură cu un blat aproape cleios, extrem de gustos şi interesant ca textură.

Combinaţia dintre morcovi şi ghimbir are ca rezultat o prăjitură cu morcov gustoasă şi interesantă. Prăjitura cu morcovi şi ghimbir se pregăteşte foarte uşor folosind: 4 morcovi, o bucată mică de ghimbir-cam cât o nucă, 100 g miez de nucă, 300 g făină, 150 ml ulei, 4 ouă, 1 plic praf de copt, esenţă de rom şi un praf de sare. Pentru glazură avem nevoie de 100 ml de miere şi 50 g miez de nucă.  Punem într-un bol făina cernută şi amestecată cu praful de copt şi un praf de sare. Adăugăm miezul de nucă măcinat şi omogenizăm bine. Separat frecăm ouăle întregi cu zahărul şi turnăm treptat amestecând continuu, uleiul. Amestecul obţinut îl adăugăm peste făină şi mixăm bine pentru a se omogeniza complet. Adăugăm morcovul şi ghimbirul rase pe răzătoarea mică, esenţa de vanilie şi  amestecăm uşor. Turnăm compoziţia în tava unsă cu unt. Coacem 60 de minute în cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 190 de grade. După ce o scoatem din cuptor ungem prăjitura cu mierea amestecată cu miezul  de nucă pisat. Lăsăm să se răcească şi poţionăm.

Prăjitură cu morcov şi gem de prune este un desert gustos şi cu o textură plăcută. Pentru prepararea acestei prăjiturici avem nevoie de: 3 morcovi, 200 g făină, 3 ouă, 100 ml ulei, 200 g zahăr, 200 g miez de nucă, 400 g gem de prune şi 1 plic praf de copt.

Cărăţăm morcovii şi îi radem pe răzătoarea mică. 100 de grame din cantitatea de miez de nucă le pisăm, iar restul le tăiem fâşii cu lama cuţitului şi le amestecăm în  gemul de prune.

Frecăm ouăle cu zahărul şi turnăm treptat uleiul. Frecăm  bine şi adăugăm morcovii raşi, miezul de nucă pisat şi esenţa de rom. Omogenizăm, presăram făina amestecată cu praful de copt şi frământăm uşor. Împărţim aluatul obţinut în două părţi egale şi întindem două foi. Ungem o tavă cu unt şi punem prima foaie. Punem gemul amestecat cu miezul de nucă tăiat , nivelăm şi acoperim cu a doua foaie. Coacem 60 de minute la foc moderat. Pudrăm cu zahăr farin, lăsăm să se răcească şi porţionăm.

Tarta cu morcovi şi caise este delicioasă şi o preparăm astfel. Avem nevoie de: 120 g făină, 150 g zahăr, 150 g morcovi ,  4 ouă, 50 ml ulei, 1 plic praf de copt, esenţă de vanilie şi caise proaspete.

Curăţăm morcovii şi îi fierbem bine în apă. După ce s-au fiert îi pasăm şi îi frecăm bine  cu uleiul. Frecăm ouăle cu zahărul, un praf de sare şi esenţa de vanilie. După ce s-au omogenizat adăugăm pasta de morcovi şi presărăm făina cernută şi amestecată cu praful de copt. Amestecăm uşor şi turnăm compoziţia într-o formă rotundă unsă cu unt. Presărăm uniform jumătăţi de caise pe toată suprafaţa şi coacem 60 de minute la foc moderat. Pudrăm cu zahăr farin şi porţionăm când este rece. Este un desert delicios şi răcoritor.

Deserturile preparate cu fructe sunt extrem de cunoscute şi apreciate de amatorii de dulciuri. Dar iată că şi roşcovanul morcovel poate fi implicat în reţete delicioase, în combinaţii  cu gusturi şi texturi, având ca rezultat adevărate delicii. Ras sau fiert, morcovul poate sta la baza multor tarte, plăcinte şi torturi şi poate fi inclus şi în reţete de post.

 

Ai ceva de adăugat?...

*