Cele mai bune prăjituri de casă

Oricât de apetisante şi gustoase ar fi prăjiturile frumos aranjate şi ordonate din cofetării, prăjitura făcută în  casă are gustul ei unic în care se împletesc reţetare moştenite de la mama sau  bunica, multă imaginaţie, muncă, arome, izuri specifice şi, mai cu seamă, multă iubire.

Cele mai bune prajituri de casa

Prăjitura făcută în casă are întotdeauna un scop nobil şi plin de sentimente. Ea este făcută pentru a bucura şi încânta, pentru a dărui celor dragi un moment dulce şi sănătos, în care truda celei sau celui care o prepară se strecoară frumos printre esenţe de rom şi vanilie, printre ouă proaspete şi făină abia cernută, printre coajă rasă de lămâie, zahăr ars, cacao şi nuci. Untul proaspăt şi gras vine şi el să acompanieze acestă orchestră parfumată, alături de stafide şi cireşe confiate, lapte cald,  migdale şi fistic zdrobit, rezultatul fiind un deliciu fascinant, rafinat plin de multă  iubire şi  primit cu iubire.

Una dintre cele mai bune prăjituri de casă, apreciată de către toată lumea şi mâncată până la ultima firimitură, simbol al copilăriei noastre şi mesager al dragostei ce-o purtăm celor pentru care o preparăm, răsfăţ culinar pentru pofticioşi şi nu numai, este prăjitura cu cacao, căreia i se mai spune şi negresă. Reţetele sunt variate, influenţate de zona în care de prepară, de ingredientele din cămara şi frigiderul fiecăreia dar şi de imaginaţia şi talentul culinar al gospodinei care orchestrează întrega simfonie de gusturi şi arome.

Reţeta aşa cum sună ea transmisă din generaţie în generaţie este măsurată în căni şi linguri, bunicile noastre apreciind cantităţile aproape instinctiv, nefolosind cântare sensibile şi gradaţii sofisticate. Rezultatul este însă unul impresionant.

Astfel, pentru prăjitura cu cacao avem nevoie de: 4 linguri de cacao, 1 cană de lapte, 2 căni de făină, 1 pachet şi jumătate de unt, 3 căni de zahăr, 5 ouă, 1 plic cu praf de copt şi puţină esenţă de rom.

Începem prepararea acestei delicioase prăjituri oacheşe şi aromate punând într-o crăticioară untul, laptele, cacaua cernută bine  şi două căni de zahăr. Fierbem pe foc mic până când totul se dizolvă şi devine un sos cu consistenţă groasă şi îmbietoare. Din acest sos păstrăm separat, pentru final cam o ceşcuţă, pentru  a glazura prăjitura. Restul rămas în cratiţă îl lăsăsm să se răcească, după care îi adăugăm cele cinci gălbenuşuri împreună cu esenţa de rom şi omogenizăm foarte bine. Lăsăm acestă compoziţie să se odihnescă şi batem separat albuşurile peste care am presărat un praf de sare. După ce le-am bătut spumă adăugăm o cană de zahăr, continuăm să batem până obţinem consistenţa bezelei şi încorporăm totul în sosul gros de cacao pe care l-am preparat anterior. Amestecăm făina cernută cu praful de copt şi le adăugăm uşor peste compoziţie obţinută. Amestecăm cu grijă, prin răsturnare, iar când totul este omogenizat şi arată minunat turnăm compoziţia într-o tavă unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Coacem la foc moderat, aproximativ 45-50 minute. Scoatem tava din cuptor şi o ungem cu sosul de cacao pe care l-am păstrat din compoziţia iniţială. Lăsăm prăjitura să se răcească la temperatura camerei, după care o porţionăm după cum dorim şi o servim împreună cu cei dragi. Gustul este minunat, iar glazura de cacao pusă pe deasupra este delicioasă. Pentru cei care vor un plus de gust, pot încorpora în compoziţie, în momentul amestecării celor două părţi, câţiva mieji de nucă.

Printre cele mai bune prăjituri de casă se încadrează cu mare succes prăjitura cu fructe. Adaptată aproape oricărui sezon, fie ea cu vişine, cireşe, prune, caise, struguri sau afine este delicioasă şi apetisantă, atâta timp cât este bine făcută şi fructele stau cuminţi deasupra, nescufundându-se în compoziţie şi lipindu-se de tavă.

Pentru prăjitura cu fructe vom avea nevoie de:

350 g de zahăr, 350 g de făină, 4 ouă, 100 ml de ulei, 200 ml de lapte dulce, 1 lămâie de la care folosim atât zeama cât şi coaja, un plic de praf de copt, un praf de sare şi aproximativ 400 g de fructe. Fie că sunt vişine, cireşe, caise sau struguri, le vom pregăti încă de la început.

Dacă au sâmburi îi scoatem, dacă sunt prea mari, cum sunt caisele sau prunele,  le rupem pe jumătate, le punem într-un vas şi le presărăm cu pesmet. Astfel sucul excesiv va fi absorbit şi nu se va vărsa în compoziţia prăjiturii, riscând să-i strice textura şi gustul. Le lăsăm în vas până la final, când vom turna compoziţia în tavă. Este momentul în care se pregăteşte şi lămâia, pentru a avea totul la îndemână pe parcursul preparării compoziţiei. Întâi i se răzuieşte coaja, după care se stoarce sucul.   Pentru a prepara compoziţia  începem prin a împărţi zahărul în două părţi egale. Frecăm jumătate din cantitatea de zahăr cu gălbenuşurile şi cu un praf de sare. După ce se dizolvă bine zahărul adăugăm treptat uleiul, turnând puţin câte puţin. Ulterior punem laptele şi coaja de lămâie, omogenizăm bine şi presărăm făina cernută şi amestecată cu praful de copt. Amestecăm uşor cu o lingură de lemn, încercând să nu agităm  foarte tare compoziţia. Separat batem spumă tare albuşurile cu un praf de sare, după care  adăugăm restul de zahăr, zeama de la jumătate de lămâie şi continuăm să batem până obţinem compoziţia unei bezele.

Amestecăm compoziţiile cu mişcări delicate, prin răsturnare şi turnăm totul într-o tavă unsă cu  unt sau tapetată cu hârtie de copt. Acum presărăm uniform fructele păstrate pesmet şi   coacem în cuptor preîncălzit la o temperatură moderată, pentru cel mult 50 de minute. Scoatem prăjitura din cuptor, o pudrăm bine cu zahăr farin, lăsăm să se răcească şi porţionăm. Gustul dulce acrişor al compoziţiei şi aroma minunată a fructelor ce tronează deasupra se combină într-un desert minunat, apreciat atât de cei mari, dar mai ales de cei mici.

Un alt desert minunat ce se poate încadra printre cele mai bune prăjituri de casă este şi plăcinta cu cremă de brânză dulce. Aluatul uşor crocant şi textura fină a umpluturii de brânză şi stafide, fac din acest desert una dintre cele mai delicate plăcinţele dulci şi aromate.

Ingredientele necesare pentru a pregăti delicioasa plăcintă cu cremă de brânză dulce sunt:

Pentru aluat avem nevoie de 200 g de unt, 400 g de făină, 200 ml de smântână, 1 ou întreg şi 1 gălbenuş, 100 g de zahăr farin, 1 plic praf de copt şi sucul de la o jumătate de lămâie.
Crema de brânză o vom prepara din 800 g de brânzică de vaci, 200 g unt, 200 g zahăr, 50 g griş, 100 ml smântână, 4 ouă, 100 g stafide, esenţă de rom şi coaja de la o lămâie.

Întâi vom pregăti aluatul, acesta având nevoie să stea cel puţin 30 de minute la rece înainte de a fi întins şi pus în tavă.

Într-un vas frecăm bine untul cu zahărul farin, adăugăm oul întreg şi gălbenuşul, sucul de lămâie, smântâna, omogenizăm bine şi adăugăm făina cernută şi amestecată cu praful de copt. Amestecăm bine şi frământăm uşor. După ce totul este bine încorporat punem aluatul la rece, timp în care pregătim crema.

Spălăm bine stafidele, curăţăm codiţele dacă au, le punem într-un castronel şi le stropim cu esenţa de rom. Le lăsăm în castronel până pregătim umplutura. Separăm ouăle şi batem spumă tare albuşurile.

Punem brânzica într-un vas, adăugăm untul moale, smântâna, grişul, zahărul, coaja de lămâie şi  gălbenuşurile. Frecăm totul foarte bine după care adăugăm albuşurile bătute spumă tare şi amestecăm uşor.  Presărăm stafidele păstrate în esenţa de rom, le încorporăm şi începem montarea plăcintei.

Scoatem aluatul de la rece şi îl împărţim în două părţi egale. Întindem o foaie şi o punem în tava unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Întinem şi a doua foaie de plăcintă. Punem umplutura în tavă peste foaia de aluat şi acoperim cu a doua foaie. Înţepăm foaia cu o furculiţă, din loc în loc. Putem unge plăcinta cu gălbenuş bătut bine sau o putem lăsa simplă. Coacem plăcinta aproximativ 60 de minute la foc moderat, o scoatem din cuptor, lăsăm să se răcească şi porţionăm. Pudrată cu zahăr sau lăsată simplă, umplutura cremoasă de brântă şi aromele minunate de rom şi lămâie, fac din simpla plăcintă cu brânză, un adevărat deliciu culinar. Este o plăcintă consistentă, bogată în texturi şi minunată în arome. Servită la micul dejun sau pusă în pacheţelul de şcoală al micuţilor, plăcinta cu cremă de brânzică dulce este pe placul tuturor.

Între cele mai bune prăjituri de casă se regăsesc infinite reţete şi idei, secretul reuşitei gustului fiind ingredientele proaspete şi de calitate, respectarea cantităţilor şi etapelor de lucru  şi multă dăruire din partea celor care le prepară.

Prajituri capsune

Prăjituri căpșune

Prăjiturile cu căpșune sunt printre preferatele copiilor, și nu numai, datorită texturii zemoase și aromate ale acestor fructe, de care ne putem bucura, din păcate, doar o perioadă limitată în decursul unui an. Acestea pot fi preparate în moduri diferite dar oricare ar fi rețeta aleasă, desertul obținut nu poate […] mai mult »

Prajitura cu stafide

Prăjitură cu stafide

Stafidele pot fi folosite la prepararea mai multor tipuri de prăjituri aducând un plus de savoare acestora prin gustul dulce natural și textura deosebită. Ele pot fi adăugate în compoziția blatului sau pot fi folosite la prepararea diferitelor creme sau umpluturi (cel mai des sunt utilizate la umpluturile plăcintelor cu […] mai mult »

Prajitura de malai

Prăjitură de mălai

Prăjitura de mălai se prepară foarte ușor și rapid și nu necesită ingrediente multe și costisitoare (este o prăjitură doar cu blat, nu are cremă sau umplutură). Datorită texturii pufoase a blatului și consistenței rezultate în urma folosirii mălaiului ca ingredient de bază, acestă prăjitură poate fi servită și în […] mai mult »

Prajitura cu gris si mere

Prăjitură cu griș și mere

Prăjitura cu griș și mere este un desert delicios, sănătos și rapid, apreciat atât de copii, cât și de adulți. Blatul de griș în combinație cu umplutura de mere (date pe răzătoare), la care poate fi adăugat și miez de nucă marunțit, face ca această prăjitură să ne îmbie cu […] mai mult »