Cele mai bune prăjituri de post

Perioadele de post de peste an şi zilele din săptămână  în care credincioşii postesc sunt traversate cu linişte şi cumpătare, într-un registru culinar destul de strict, dat totuşi ofertant pentru cei care vor să cinstească şi aceste zile de restricţii şi rugăciune, cu bucate variate şi proaspete. Gastronomia s-a îmbogăţit în ultimul timp cu foarte multe reţete de preparate de post gândite şi realizate pe baza materiei prime care exclud carnea, lactatele şi ouăle. Natura este din nou foarte darnică cu noi, dându-ne posibilitatea de a descoperii în comorile ei ingredientele necesare unei alimentaţii lipsite de proteină animală şi de ouă.

Pe lângă nenumărate feluri de măncare de post, salate, sosuri, supe, tocăniţe sau ciorbiţe, putem vorbi şi despre cele mai bune prăjituri de post, în care uleiul, margarina vegetală şi  laptele de orez sau soia iau locul ouălelor şi untului, laptelui şi smântânei sau iaurtului, combinate cu fructe,  esenţe, nuci, gemuri, zahăr sau miere.

Printre cele mai bune prăjituri de post putem enumera rulade cu gem, plăcinte cu fructe, napolitane, salamul de biscuiţi populari, torturile din biscuiţi , prăjiturile cu cremă, clătitele, gogoşile, toate preparate după varii reţete influenţate de locuri şi tradiţii, obiceiuri culinare şi preferinţe.

Această ramură a gastronomiei este extrem de elaborată, constituind chiar o provocare pentru orice gospodină care vrea să asigure celor pe care îi iubesc un meniu variat, sănătos şi gustos, indiferent de ingredientele ce pot fi folosite.

Printre cele mai bune prăjituri de post se încadrează cu mare succes plăcinta cu dovleac. Pentru a prepara una dintre reţetele acestui delicios şi iubit desert în varianta de post, avem nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluat vom folosi

700 g făină, 25 g drojdie, 300 ml de apă călduţă, 50 ml ulei, 100 g zahăr şi un praf de sare. Umplutura o vom prepara din 2 kg dovleac plăcintar, 1 lingură de pesmet, zahăr, vanilie şi scorţişoară după gust şi 100 g miez de nucă.

Prima etapă este cea în care pregătim umplutura. Curăţăm dovleacul şi în radem pe răzătoarea mare. Într-o crăţicioară încăpătoare punem dovleacul ras, zahăr după gust, un praf de scorţişoară şi vanilia, fie sub formă de esenţă, fie despicând un baton şi punându-l în crăticioară. Fierbem bine pe foc mic până totul capătă consistenţa unei paste. Gustăm şi adăugăm pesmetul şi un plus de  zahăr dacă dorim mai dulce.

Miejii de nucă îi curăţăm bine de eventualele coji şi îi coacem 5 minute în cuptor, pentru a deveni uşor crocanţi.

Pentru pregătirea aluatului punem făina cernută şi amestecată cu un praf de sare într-un bol şi facem o adâncitură în mijloc. Separat dizolvăm drojdia cu puţin zahăr şi o amestecăm cu 100 ml apă călduţă. Turnăm maiaua obţinută în adâncitura din bolul cu făină şi începem să frământăm, adăugând treptat şi restul de apă caldă. Turnăm  şi  uleiul  treptat, frământând  bine. Lăsăm aluatul frământat să crească aproximativ 15-20 minute.

Împărţim aluatul în cinci părţi egale. Întindem o foaie subţire în formă de dreptunghi, o ungem cu umplutură, presărăm miez de nucă, pliem puţin capetele pentru a nu ieşi umplutura  şi rulăm. Punem ruloul în tava unsă cu margarină sau tapetată cu hârtie de copt şi repetăm operaţia până terminăm foile. Putem unge plăcintele cu  ulei şi le putem presăra cu puţin zahăr tos. Coacem 40 de minute la foc moderat. Le lăsăm să se răcească şi porţionăm. Este un desert delicios, nuca din interior sporindu-i  savoarea.

Printre cele mai bune prăjituri de post se încadrează şi delicioasa prăjitură cu gem şi nucă, în care gemul acrişor şi miezul de nucă se combină miraculos, rezultatul fiind delicios. Pentru acest desert de post avem nevoie de:

300 g făină, 100 g zahăr, 1 plic praf de copt, 200 g margarină vegetală, 100 g miez de nucă, un praf de sare, esenţă de vanilie şi un borcan de 400 g  cu gem de prune.

Pentru a prepara prăjitura începem prin curăţarea miejilor de nucă şi pisarea acestora.

Amestecăm făina cernută cu praful de copt, un praf de sare şi zahărul. După ce s-au încorporat toate adăugăm margarina moale şi esenţa de vanilie  şi începem să frământăm până obţinem un aluat sfărâmicios. Împărţim aluatul obţinut în două părţi egale. Punem o parte din aluat în tava unsă cu margarină sau tapetată cu hârtie de copt,  şi o tasăm bine cu palmele. Turnăm gemul peste foaia întinsă şi îl nivelăm. Pentru a fi mai uşor de întins, borcanul cu gem  poate fi încălzit puţin pe baie de aburi. Ulterior presărăm nuca pisată şi adăugăm restul aluatului. Nivelăm aluatul cu grijă folosind doar palmele şi introducem tava în cuptorul preîncălzit. Coacem maxim 40 de minute la o temperatură medie. Porţionăm prăjitura după ce s-a răcit şi o servim cu ceai sau simplă. Este delicioasă chiar şi după câteva zile de la preparare.

Delicioasa napolitană cu cremă caramel şi nucă este apreciată în egală măsură atât de cei mari, cât şi de cei mici, încadrându-se cu mare succes în lista celor mai bune prăjituri de post şi nu numai. Este un desert ce poate fi consumat oricând, inconfundabila aromă de caramel fiind irezistibilă.

Pentru prepararea acestui desert extrem de simplu dar delicios, avem nevoie de:

Un pachet cu foi de napolitane procurat din comerţ.
Pentru crema caramel  vom pregăti:  300 g zahăr, 400 g margarină vegetală, 250 ml apă şi 300 g miez de nucă.

Miezul de nucă îl vom curăţa de impurităţi, îl vom tăia cu cuţitul şi îl vom coace 5 minute în cuptor lafoc moderat.

Punem zahărul şi apa  într-o crătiţă şi dizolvăm  pe foc mic, amestecând până obţinem siropul specific. Adăugăm margarina şi aşteptăm să se topească, pâcă când amestecul devine gălbui.  Adăugăm nuca pregătită anterior şi omogenizăm. Pentru montarea napolitanei ne hotărâm încă de la început câte foi vom folosi, pentru a şti în câte părţi împărţim crema. Punem într-o tavă o foaie de napolitană, întindem un strat de cremă şi repetăm până terminăm foile propuse şi compoziţia. Presăm uşor după montarea fiecărui strat şi lăsăm napolitana să se răcească total înainte de a o porţiona. Astfel textura va fi cea dorită, foile devenind moi şi gustoase. Nuca poate fi înlocuită cu alune sau fistic crud, sau acestea pot lipsi total, alegând crema simplă.

Vesela şi dolofana prăjitură cartof este şi aceasta bine venită în reţetarul de post.

Pentru a o prepara avem nevoie de

1 kg biscuiţi populari, 250 g margarină vegetală, 50 g cacao, 150 ml cafea praparată, 200 g zahăr farin, 200 g alune de pădure şi esenţă de rom.

Începem prepararea păsând biscuiţii şi alunele de pădure, folosind un robot de bucătărie. Punem ingredientele pisate într-un bol mare, adăugăm margarina moale, zahărul farin, cacaua cernută, cafeaua preparată şi esenţa de rom. Amestecâm totul foarte bine, până obţinem o compoziţie care poate fi manevrată uşor. Formăm cartofii, alegând mărimea preferată. Îi tapetăm bine cu cacao şi îi putem servi. Este o reţetă rapidă şi foarte gustoasă.

Printre cele mai bune prăjituri  de post se enumeră şi tortul cu banane.

Pentru prepararea acestui delicios desert de post vom avea nevoie de 4 banane, 200 g zahăr pentru caramelizat, 300 ml apă, 400 g făină, 200 g zahăr, 200 g margarină vegetală, 100 g miez de nucă, un plic praf de copt, esenţă de vanilie.

Pentru a prepara tortul începem cu partea de jos, adică vom carameliza cele 200 g de zahăr în forma în care vom coace tortul. Avem grijă să nu se ardă, iar în momentul în care s-a topit total tapetăm bine pereţii formei, luând forma cu un şervet şi rotind-o continuu. Tăiem bananele rondele de câte 2 centimetri  şi le aşezăm  în formă.

Pregătim aluatul. Amestecăm făina cu praful de copt şi un praf de sare. Frecăm bine margarina cu zahărul până obţinem o spumă pe care o adăugăm peste făină împreună cu miezul de nucă pisat şi esenţa de vanilie.  Turnăm treptat apă şi omogenizăm bine. Compoziţia obţinută se toarnă peste bananele puse în caramel şi se coace tortul  60 de minute la foc moderat. După ce s-a copt se lasă să se răcească, după care se răstoarnă pe un platou, bananele fiind deasupra. Este un tort simplu şi delicios, aroma de banane caramelizate fiind specială.

Gogoşile de post pot deveni vedete între cele mai bune prăjituri de post, aroma şi gustul acestora fiind extraordinare.

Pentru a prepara pufoasele gogoşi avem nevoie de

600 g făină, 25 g drojdie, 150 g zahăr, 250 ml apă caldă, 50 ml ulei, plus ulei pentru prăjit şi  multe arome. Esenţe de rom sau vanilie, coajă de portocală şi lămâie. Începem prin a dizolva drojdia în puţin zahăr, după care adăugăm maiaua obţinută peste făina cernută şi pusă într-un bol. În apa caldă dizolvăm zahărul şi turnăm siropul obţinut peste făină. Adăugăm esenţe şi coajă de portocală sau lămâie şi începem să frământăm. Turnăm ulei treptat şi continuăm frământarea aproximativ 10 minute. Lăsăm 30 de minute la dospit, după care întindem coca şi porţionăm gogoşi cu o formă rotundă. Încingem bine uleiul într-o tigaie adâncă şi prăjim gogoşile pe ambele părţi, cât să fie rumenite şi aurii. Le pudrăm cu zahăr farin şi le servim călduţe.

 

Prăjitura cu mere de post

Mărul este simbolul cunoaşterii şi al ispitei. În cultura noastră mărul deţine un loc aparte, fiind prezent în puncte cheie ale obiceiurilor şi ritualurilor. Mărul este împărţit de Sfântul Dumitru şi de Crăciun, este folosit în prepararea unor turtiţe cu forme simbolice şi ocupă un loc aparte pe mesele de […] mai mult »