Negresa de post, gustul dulce al copilăriei

”Această prăjitură este pentru mine gustul copilăriei”, este propoziția pe care o rostim cel mai adesea în fața unor dulciuri de care, poate, am avut prea puțin parte atunci când eram de-o șchioapă. Cine ar putea uita emoția zilelor atunci când mamele noastre se retrăgeau în bucătărie și se auzea zgomotul telului, iar după ceva vreme mirosul dulce ieșea din cuptor. În plus, cea mai delicioasă misiune, era linsul castroanelor până când nu mai era nevoie de apă, detergent de vase și burete. Cu toții simțim, uneori, nevoia de ceva dulce. Și, vrând-nevrând, atunci când pofta ne apucă, ne aducem cu toții aminte de una dintre rețetele copilăriei noastre, negresa. Fără îndoială că erau mai multe, dar negresa e la loc de cinste printre ele. Este poate și primul dulce încercat de bucătăresele fără experiență, în afară de ”anticele” clătite. Și poate că este prăjitura cel mai simplu de făcut, dar care ne mulțumește pe deplin, indiferent dacă este de dulce, sau de post.

Vă prezentăm, în continuare, câteva rețete de post ale acestei prăjituri, încercând să împăcăm toate gusturile amatorilor de ceva dulce.

Negresă delicioasă cu stafide

Ingrediente:

  • 1 cană zahăr
  • 1 cană apă
  • 1/2 cană ulei
  • 4 linguri cu gem sau dulceață
  • 3 linguri cacao
  • o mâna de nuci pisate (merge și cocos dacă nu aveți nuci)
  • o linguriță rasă de praf de copt (praful de copt poate fi înlocuit cu bicarbonat stins cu zeamă de lămâie)
  • 2 căni făină
  • stafide

Pentru glazură:

  • 6 linguri zahăr pudră
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri și jumătate de apă clocotită

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele până se obține o un aluat ca o “cremă”. Aceasta se pune în tava unsă și tapetată cu făină. Se coace la foc potrivit 30-35 de minute. Pe deasupra se poate presăra nucă sau o glazură de ciocolată.

Pentru aceasta, zahărul se amesteca cu cacao. Se adaugă uleiul și se mai amestecă până devine fin și catifelat. Se pune apa clocotită și se toarnă peste prăjitură. Este de preferat să se taie când s-a răcit.

Nu se deschide cuptorul în primele 15 minute pentru că nu mai creşte blatul. Se încearcă cu o scobitoare dacă prăjitură este coaptă. Se înfige scobitoarea în blat şi dacă iese curată, înseamnă că negresă este făcută.

De fapt, reţeta de negresă de post făcută cu gem sau dulceaţă e arhicunoscută, nu există gospodină, fie la început sau cu ani de experiență în spate care să nu o fi preparat, măcar o dată. Reușita este sigură. Evident că există și mai multe variante: simplă, cu stafide, cu nuci, cu fructe, cu bucăţele de rahat, etc. Pentru o rețetă ceva mai altfel, am decis să vă prezentăm o negresă de post cu mere, care vă va schimba complet ideea despre ce înseamnă această prăjitură. Vă recomandăm doar un lucru, să nu vă zgârciţi la bucăţelele de mere din compoziţie pentru că aroma de măr copt din prăjitură face toţi banii!

Negresă de post cu mere

Ingrediente pentru o tavă de 20×25 cm

  • 1 cană de apă (se poate înlocui cu suc de portocale, eu am folosit sirop diluat de cătină)
  • Un sfert de cană de ulei
  • 1 cană de făină
  • 4 linguri de gem sau dulceaţă (dulceaţa de vişine este cea mai bună variantă, dar merge orice fel de dulceață)
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 vârf de linguriţă de scorţişoară
  • 2 linguri de cacao
  • 1 pliculeţ de praf de copt
  • 2 mere mari (preferabil Golden, nu se terciuiește prea mult la copt)
  • zahăr pudră (opţional)

Mod de preparare

Se amestecă toate componentele lichide.

Se toarnă peste lichide componentele solide şi se amestecă cu telul să se omogenizeze bine compoziţia. Trebuie să obţineţi un aluat gros, vâscos, de consistenţa smâtânii.

Tăiaţi cubuleţe un măr, sau chiar un măr şi jumătate şi amestecaţi-le în compoziţie.

Jumătatea de măr rămasă se taie felii care se vor folosi mai târziu la ornat prăjitura.

Se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade.

După aproximativ 10 minute, când compoziţia s-a mai închegat în cuptor, se scoate tava şi se adaugă deasupra feliile de măr. Nu le punem de la început ca să fim siguri că vor rămâne frumos la suprafaţă.

Băgam din nou tava la cuptor şi coacem negresa timp de 30 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că este coaptă. Oricum, consistenţa ei va fi puţin umedă.

Lăsaţi negresa să se răcească în tavă şi abia apoi o tăiaţi, pentru că neavând ouă în compoziţie are tendinţa să se rupă foarte uşor.

Dacă doriţi, pentru un aspect mai frumos, o puteţi pudra cu zahăr.

Tort Negresă

Chiar dacă ziua dumneavoastră pică în post, și aveți invitați care au decis că îl vor ține, nu trebuie să vă gândiți cu groază că la desert le veți da doar fructe. Vă prezentăm, în rândurile de mai jos, ideea unui Tort Negresă, care le va face pe doamne să vă ceară rețeta, pentru că mai mult ca sigur nu vor crede că asemenea deliciu poate fi și de post. Pentru că acest tort este foarte bun, și dacă îl gustați, nimic nu vă va face să credeți că ați făcut rabat la gust.

La origine e un blat umed pentru tort, la care veți înlocui laptele cu băutură de soia și oul cu banană pisată.

Ingrediente:

  • 25 grame cacao
  • 135 grame zahăr
  • 85 grame făină
  • 3 grame bicarbonat
  • 3 grame praf de copt
  • 1 gram sare
  • 40 grame ulei
  • 100 grame lapte de soia – cel mai bun este Joya cu cacao, care este mai delicat la gust decât cel de la Inedit, cel puțin pentru această rețetă
  • 100 grame piure de banană foarte coaptă
  • 100 grame apă clocotită
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • opțional, dar recomandabil, clementine sau gem de clementine

Mod de preparare:

Se cerne peste zahăr cacao (blatul va fi mult mai pufos și aerat), făina, bicarbonatul, praful de copt, sarea.

Separat se amestecă uleiul, banana, laptele, zeama de la lămâie.

În ingredientele lichide se adaugă apoi ingredientele uscate, se omogenizează bine amestecul și se toarnă apa clocotită. Se obține o compoziție aproape lichidă, pe care o întindenți în tava acoperită cu hârtie de copt. Trebuie coaptă 30 de minute la 200 de grade Celsius în minicuptorul electric preîncins.

O dată operațiunile acestea încheiate, treceți la fiert un sirop din 100 grame zahăr și 100 mililitri apă. În siropul ăsta se dau în 3 clocote 100 grame clementine felii. Apoi fructele se scurg bine și se așează în blatul de negresă înainte de coacere. Cu toate acestea, rămâne pielița, care e destul de amară și nu pe placul pretențioșilor. Mai degrabă adăugați 1-2 linguri din gemul de clementine în compoziție odată cu banana. Gemul de clementine este ușor amărui și nu foarte aromat. În combinație cu blatul plin de ciocolată rezultatul este unul absolut delicios.

Dacă prăjitura este pe placul adulților, cei mici sunt fascinați de brioșe. Este adevărat că și adulții, în special când sunt pe fugă, nu le refuză. Ideale de pus la pachet, mâncat la micul dejun cu un pahar de lapte alături, la serbarea celui mic unde mămicile trebuie să aducă ceva preparat în casă și cât mai ușor de mâncat, gustarea de după-amiază, și lista poate continua la nesfârșit. Există atâtea variante unde pot fi folosite, ceea ce este mai import rămâne însă constant: gustul plin de ciocolată. Dar, pentru cei interesați, iată și rețeta pentru…

Brioșe negresă

Ingrediente:

  • 240 g făina (sau punem faină cât cuprinde);
  • 120 g zahăr (cantitatea poate varia în funcție de cât de dulce este gemul sau dulceața folosită);
  • 4 linguri cacao;
  • 1 pliculeț praf de copt (sau o linguriță bicarbonat de sodiu);
  • 1 praf de sare;
  • 350 ml lapte de cocos (preferabil lapte preparat în casă);
  • 120 ml ulei;
  • esență de rom (sau vanilie, în funcție de preferințe);
  • dulceață de vișine (sau orice alt sortiment preferați: de cireșe, căpșuni, gem de prune, etc).

Mod de preparare:

Primul pas constă în amestecarea ingredientelor uscate. Așadar, vom pune într-un bol faina, zahărul (noi am folosit zahăr alb, dar puteți folosi și zahăr brun), cacao, praful de copt și sarea, după care vom amesteca foarte bine cu un tel, apoi cu o spatulă, până când toate ingredientele se amestecă foarte bine.

Următorul pas constă în adăugarea ingredientelor lichide. Vom turna prima dată laptele de cocos (dacă nu țineți post, puteți folosi și lapte normal, sau în caz contrar, apă), după care urmează uleiul.

Se amestecă foarte bine ingredientele, la început cu ajutorul unui tel, după care vom folosi o spatulă, pentru a obține un aluat cât mai moale și aerat.

Adăugați apoi dulceața de vișine, esența de rom și amestecați din nou, pentru a obține un aluat cât mai omogenizat.

Tapetați forma de brioșe cu hârtie de copt, fie cu hârtii de brioșe.

Turnați compoziția în forma de brioșe (veți vede ca va ajunge le fix toată cantitatea pentru cele 12 brioșe).

Puneți brioșele la copt timp de 30-40 de minute la 180 grade C în cuptorul preîncălzit.

Sfaturi utile:

Dacă vi se pare că ați obținut o compoziție prea fluidă mai adăugați o lingură, două de făină.

Dacă alegeți să folosiți gem în loc de dulceață, trebuie să creșteți cantitatea de zahăr până la 150-200 g. Aici trebuie să aveți grijă și să creșteți și cantitatea de lapte de cocos pentru a obține aceeași consistență a aluatului (ușor fluidă).

Puteți folosi și vișine sau cireșe din compot.

După ce se coc, lăsați brioșele-negrese să se răcească la temperatura camerei, după care ornați-le cu același tip de dulceață, fulgi de cocos, zahăr pudră, etc.

Cam acestea au fost câteva dintre rețetele de negresă de post. Fără îndoială că le veți încerca. Gustul răcoritor al celei cu măr, sau poate că amăreală plăcută a gemului de clementine v-au atras atenția. Ca să nu mai vorbim despre brioșele negresă, pe care suntem convinși că le veți încerca, în strigătele de bucurie ale celor mici, toate sunt doar variantele unei singure prăjituri care ne-a fermecat copilăria. Evident, sunt și variante de dulce, cu lapte, cu ouă, dar despre acestea, într-un alt articol. Cum Postul Paștelui începe la sfârșitul lui februarie, o idee bună ar fi să preparați această prăjitură, fie numai pentru a mai odihni puțin ficatul sătul de multe mâncăruri grele. Să mai fie ceva de zis? A, da… Poftă bună!

Ai ceva de adăugat?...

*