Prăjitura cu mere de post

Mărul este simbolul cunoaşterii şi al ispitei. În cultura noastră mărul deţine un loc aparte, fiind prezent în puncte cheie ale obiceiurilor şi ritualurilor. Mărul este împărţit de Sfântul Dumitru şi de Crăciun, este folosit în prepararea unor turtiţe cu forme simbolice şi ocupă un loc aparte pe mesele de sărbătoare.

Fiind o ţară bogată în cultura de meri, fructul acestora a reprezentat încă din cele mai vechi timpuri un ingredient de bază al gastronomiei. În bucătăria românească sunt des întâlnite plăcintele cu mere, rulourile, covrigii cu mere, peltelele, gemurile şi sucurile de mere, torturile de mere, tartele, prăjituirle şi merele coapte. Mai mult chiar, mărul este folosit şi pentru prepararea sosurilor pentru friptură, pentru murătuir sau pentru servirea diverselor sortimente de brânză.

Mărul este un ingredient important pentru perioadele mari de post pe care le parcurgem în decursul unui an. Începând cu merele consumate crude, extrem de gustoase şi sănătoase, şi continuând cu cele mai variate tipuri de tarte şi plăcinte, aceste minunate fructe de diverse soiuri stau la baza unui reţetar de post bogat, sănătos şi extrem de inventiv.

Prăjitura cu mere rase este una dintre cele mai gustoase prăjituri cu mere de post. Este foarte uşor de pregătit, iar ingredientele sunt simple şi adaptate postului. Este prăjitura ce se poate încadra şi unui meniu pentru vegetarieni. Pentru prepararea acestui desert ce poate potoli pofta de dulce într-o zi de post, avem nevoie de: 1 kg mere, 2 căni de făină, 2 căni de zahăr, un praf de sare, scorţişoară, 100 g stafide, esenţă de rom, esenţă de vanilie şi 1 plic cu praf de copt. Acestui tip de desert i se potriveşte şi o glazură care îi va da savoare şi un plus de gust. Pentru glazură vom folosi: 100 g margarină vegetală, 100 g zahăr şi 50 g cacao.

Începem pregătirea prăjiturii spălând merele, decojindu-le şi dându-le pe răzătoarea mare. Spălăm stafidele şi le punem într-un castronel împreună cu esenţa de rom. Punem merele rase într-un bol adânc şi adăugăm zahărul,  vanilia, un praf de scorţişoară, un praf de sare, stafidele cu tot cu esenţa de rom şi făina amestecată cu praful de copt. Amestecăm bine toate ingredientele şi turnăm compoziţia obţinută într-o tavă unsă cu margarină sau tapetată cu hârtie de copt. Introducem tava în cuptorul preîncălzit şi coacem prăjiturica aproximativ o oră la 190 de grade.

Cât timp se coace prăjitura,  vom pregăti glazura. Punem într-o crăticioară margarina, zahărul şi cacaua cernută. Fierbem pe foc mic până când se dizolvă zahărul şi obţinem un sirop consistent.  După ce s-a copt prăjitura, o glazurăm cât timp sunt ambele calde, lăsăm să se răcească şi porţionăm. Gustul dat de glazura de cacao este minunat, un desert simplu devenind astfel un dulce sofisticat şi plăcut.

Plăcinta cu mere nu poate lipsi din lista prăjiturilor de post. Este simplu de făcut, nu necesită mult timp, iar ingredientele nu sunt sofisticate, având în vedere că este pregătită pentru un meniu de post. Astfel, vom avea nevoie de: 2 kg de mere, 600 g făină, 250 ml apă caldă, 100 ml ulei, 25 g drojdie, 200 g zahăr tos, 100 g zahăr farin, esenţă de vanilie, 100 g miez de nucă, scorţişoară.

Pentru pregătirea aluatului vom începe prin dizolvarea drojdiei cu o linguriţă de zahăr şi câteva linguri de apă călduţă. Punem făina amestecată cu un praf de sare într-un bol adând, adăugăm 100 g de zahăr farin, esenţa de vanilie şi restul de apă călduţă. Începem să frământăm, turnâmd treptat şi uleiul. După 15 minute de frământat lăsăm aluatul într-un loc călduţ şi aşteptăm să-şi dubleze volumul.

În acest timp pregătim umplutura de mere. Spălăm bine fructele, le decojim şi le dăm pe răzătoarea mare. Încingem câteva linguri de ulei într-o crăticioară, adăugăm merele rase, zahărul, scorţişoara şi miezul de nucă mărunţit, dar nu pisat. Le călim pe foc mic până când scad şi devim o pastă.

Împărţim aluatul în două părţi egale. Întindem o foaie, o aşezăm în tava unsă cu margarină, punem umplutura, o nivelăm şi acoperim cu a doua foaie.

Coacem  50 de minute la foc moderat. După ce  scoatem plăcinta  din cuptor,  pudrăm cu zahăr farin şi o lăsăm să se răcească pentru  a o putea porţiona. Este o plăcintă simplă, deloc sofisticată, însă gustul este delicios.

În lista prăjiturilor cu mere de post putem încadra şi prăjitura cu mere şi biscuiţi. Este un desert de post care nu necesită coacere, este extrem de gustos şi permite jonglarea cu arome. Pentru pregătirea acestei prăjiturici vom avea nevoie de: 1 kg biscuiţi populari, 1, 500 kg mere, 250 g zahăr, 100 ml miere, 250 ml apă, 100 g stafide, 250 ml compot de fructe-doar sucul, esenţă de vanilie, esenţă de rom, scorţişoară.

Începem prepararea prin pregătirea merelor şi a stafidelor. Spălăm merele, le decojim şi le tocăm cubuleţe mici. Spălăm bine stafidele, îndepărtăm eventualele codiţe şi le stropim cu esenţa de rom. Într-o crăticoară punem cubuleţele de măr, zahărul, mierea, stafidele, esenţa de vanilie, un praf de scorţişoară şi adăugăm apa. Lăsăm să fiarbă până când merele se înmoaie uşor. Dacă merele nu s-au înmuiat, mai putem adăuga puţină apă şi continua fierberea.

Într-o formă dreptunghiulară începem să montăm prăjitura, punând primul strat de biscuiţi. Scufundăm fiecare biscuite preţ de câteva secunde în sucul de compot şi îi aşezăm ordonat unul lângă altul, până când se acoperă toată forma. Împărţim umplutura în trei părţi egale. Punem o treime peste primul strat de biscuiţi, nivelăm şi continuăm cu un al doilea rând de biscuiţi, procedând în acelaşi mod pentru însiropare. Adăugăm încă o treime din umplutură, nivelăm, adăugăm încă un strat de biscuiţi înmuiaţi şi acoperim totul cu restul de umplutură. Vom obţine o prăjitură cu un aspect foarte interesant. O păstrăm la rece pentru a se aşeza şi a se îmbina gusturile, după care o porţionăm.

O altă prăjitură delicioasă cu mere de post  este prăjitura cu felii de măr şi nucă. Sunt ingrediente simple, însă combinate cu dragoste şi pricepere vor da naştere unui desert minunat, prin simplitatea şi savoarea lui. Pentru prepararea acestei prăjituri vom avea nevoie de: 4 mere, 300 g făină, 300 g zahăr, 150 ml ulei, 300 ml apă, esenţă de vanilie, 1 plic praf de copt, 1 praf de scorţişoară, suc de lămâie, 200 g miez de nucă, un praf de sare.

Pregătim merele. Le spălăm bine, le tăiem pe jumătate fiecare jumătate o porţionăm în trei felii şi le îndepărtăm căsuţa seminţelor.

Vom începe amestecând făina cu un praf de sare şi cu praful de copt. Într-un vas vom pune apa, zahărul, uleiul, esenţela de vanilie şi sucul de lămâie. Le vom fierbe pe foc mic până când se dizolvă zahărul. Turnăm amestecul obţinut peste făină, adăugăm nuca măcinată împreună cu  scorţişoara  şi  amestecăm bine. Punem compoziţia într-o tavă unsă cu margarină, nivelăm  şi aşezăm felii de măr pe toată suprafaţa. Coacem 45 de minute la foc moderat. Lăsăm să se răcească şi porţionăm. Este un desert foarte gustos, cu un aspect interesant.

Când vorbim despre deserturi de post cu mere nu putem uita delicioasele mere coapte. Nu avem nevoie de mult timp şi nici de multe ingrediente. Vor fi suficiente 6 mere, 100 g stafide, 100 g miez de nucă, 100 ml miere, esenţă de rom, scorţişoară şi câteva felii de lămâie.

Spălăm stafidele şi le stropim cu esenţa de rom.

Spălăm cinci mere, le decojim şi le scoatem cotorul folosind un cuţit special.  Ultimul măr rămas îl spălăm şi îl tăiem în cinci rondele.  Aşezăm rondele de măr într-o tavă şi pe fiecare dintre le punem câte un măr scobit. Umplem scobitura merelor cu stafidele păstrate în rom, mieji de nucă şi miere. Punem câte o feliuţă de lămâie deasupra, presărăm totul cu scorţişoară şi coacem 25 de minute la foc moderat.  Rezultatul final va putea potoli setea de dulce dintr-o zi de post.

Tortul de mere poate fi preparat şi pentru un meniu de post. Aroma inconfundabilă de caramel îi va spori gustul delicios. Avem nevoie de: 5  mere, 350 g zahăr, 200 g făină, 100 ml ulei, 1 plic praf de copt, 200 ml apă minerală, esenţă de vanilie.

Curăţăm merele şi le tăiem feliuţe, îndepărtându-le seminţele. Vom carameliza 150 g de zahăr în forma în care vom coace tortul. După ce s-a topit zahărul, vom roti forma astfel încât să tapetăm pereţii acesteia în totalitate. După ce s-a răcit puţin aşezăm feliile de mere pe toată suprafaţa. Pregătim compoziţia amestecând făina cu praful de copt, restul de zahăr, apa minerală, esenţa de vanilie şi uleiul. Amestecăm bine cu un tel şi turnăm compoziţia peste perele puse pe caramel. Coacem 40 de minute a foc moderat. După ce s-a răcit răsturnăm tortul pe un platou. Aspectul este minunat, merele părând sticloase şi  apetisante.

Ai ceva de adăugat?...

*