Cele mai bune prăjituri simple

Deşi atunci când ne gândim la prăjituri de casă ne imaginăm multă trudă, pricepere şi dăruire, există totuşi reţete de prăjituri  care nu presupun multă experienţă culinară şi nici nu necesită mult timp de preparare.

Cele mai bune prajituri simple

Astfel, cele mai simple prăjituri de casă ne pot ajuta pe fiecare dintre noi să devenim bucătari talentaţi şi pasionaţi de farmecul îmbinării gusturilor şi aromelor, esenţelor şi texturilor. Într-o zi rece de iarnă, putem găsi în casă ingredientele necesare pregătirii unei prăjiturici gustoase şi simple, sănătoase şi aromate.

Renumit printre cele mai bune prăjituri simple este pandişpanul. Simplu şi uşor de făcut, este un desert delicios care poate fi servit dimineaţa cu un ceai firbinte sau o cană de lapte şi poate satisface pofta de dulce a oricărui pofticios.

Pentru a prepara simplul şi rapidul pandişpan avem nevoie de:

5 linguri de făină, 5 ouă, 5 linguri de ulei, 5 linguri de zahăr, un plic praf de copt, esenţă de vanilie, coajă de lămâie sau portocală.

Pentru a pregăti prăjiturică delicioasă prin simplitatea ei şi gustul plăcut, începem prin a separa ouăle. Batem spumă tare albuşurile peste care am presărat un praf de sare. Adăugăm zahărul şi continuăm să batem până obţinem o spumă tare. Punem gălbenuşurile unul câte unul, omogenizăm uşor şi turnăm treptat uleiul, amestecând uşor. Presărăm făina amestecată cu o jumătate de linguriţă de praf de copt şi aromele. Amestecăm prin răsturnare şi turnăm compoziţia în tava unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Coacem 30-35 de minute la foc moderat. Pandişanul poate fi înnobilat presărând peste compoziţie, înainte de a introduce tava în cuptor, miez de nucă, stafide, fistic sau alune. După coacere se pudrează din abundenţă cu zahăr farin şi se porţionează când este rece. Este compoziţia care se pretează foarte bine blatului de tort, fiind suficient coacerea într-o formă de tort.

Deşi pare complicată, crema de zahăr ars poate fi încadrată şi ea în lista cele mai bune prăjituri simple. Prepararea acestei creme nu necesită multă pricepere sau experienţă culinară, însă presupune puţină atenţie.

Pentru prepararea acestei delicioase creme vom avea nevoie de 8 ouă, 200 g zahăr, 1 litru de lapte dulce, vanilie şi 150 g zahăr pentru caramel.

Gustul minunat al acestei creme fine depinde de modul în care este caramelizat zahărul şi de procesul de coacere. Astfel, vom pune cele 150 de grame de zahăr în forma în care vom coace crema, putem folosi chiar şi o cratiţă de mărime potrivită, şi  îl vom topi pe foc mic. În timpul acestei operaţiuni vom fi foarte atenţi să nu se ardă zahărul pentru a nu schimba gustul cremei. Când zahărul este topit în totalitate, luăm forma de pe foc şi o rotim astfel  încât să tapetăm pereţii până sus cu zahăr caramelizat. Lăsăm forma de o parte şi pregătim compoziţia. Punem ouăle într-un bol mare, adăugăm zahărul şi vanilia şi frecăm energic. După ce s-a dizolvat bine zahărul, turnăm laptele şi omogenizăm. Turnăm compoziţia în forma tapetată cu zahăr caramelizat. Crema se coace pe baie de aburi. Vom pune forma într-o tavă mai mare în care turnăm apă până la jumătate. Introducem în cuptor şi coacem 60 de minute la foc moderat spre mic. Verificăm periodic astfel încât apa din tavă să nu fiarbă în clocote. Dacă este nevoie mai adăugăm câte o jumătate de pahar cu apă.  Crema coaptă astfel va avea textura dorită, fină şi compactă, fără cocoloaşe sau gust amărui. Se scoate din cuptor şi se lasă la răcit. Se serveşte în boluri, stropită din belşug cu deliciosul sos de caramel.

Un alt desert delicios, ieftin şi uşor de făcut este prăjitura cu gem. Printre cele mai bune prăjituri simple acesta este vedeta iernii, rezervele de gem din cămară fiind din belşug.

Pentru ca gustul  prăjituricii să fie cel autentic o vom prepara cu untură, însă aceasta poate fi înlocuită cu unt sau margarină, dar textura se va schimba.

Avem nevoie de:

500 g făină,  200 g untură, unt sau margarină, 200 ml smântână, 1 ou întreg, 1 gălbenuş, 100 g zahăr, 100 g miez de nucă măcinat, zahăr vanilat, 1 plic praf de copt, coaja de la o lămâie, un praf de sare şi 400 g gem de prune.

Vom începe prepararea frecând foarte bine untura moale cu sarea, zahărul, oul întreg şi gălbenuşul, smântâna, vanilia şi coaja de lămâie. După ce le-am omogenizat adăugăm făina amestecată cu praful de copt şi nuca măcinată. Frământăm bine şi păstrăm aluatul obţinut 30 de minute la rece. Scoatem aluatul de la rece şi îl împărţim în două părţi egale. Întinem o foaie şi o punem în tava unsă cu unt. Punem gemul şi îl intindem uniform. Restul de aluat fie îl întindem într-o altă foaie şi acoperim stratul de gem, fie îl întindem şi tăiem fâşii subţiri formând un grilaj peste gem. Coacem 45 de minute la foc moderat, pudrăm cu zahăt farin şă porţionăm când este rece. Pentru un gust şi mai intens putem amesteca gemul de prune cu câţiva mieji de nucă tăiaţi feliuţe. Este o prăjitură bună şi hrănitoare, ce poate fi servită şi la câteva zile de la coacere, datorită aluatului preparat cu untură.

Delicioasele bezele pot fi situate şi ele în cadrul cele mai bune prăjituri simple.

Avem nevoie de 4 albuşuri,

250 g zahăr şi o lingură de zeamă de lămâie, eventual şi vanilie.

Batem spumă tare albuşurile, adăugăm zahărul, zeama de lămâie şi vanilia şi continuăm să batem până obţinem o spumă tare. Ulterior batem spuma constant pe baie de aburi până obţinem o consistenţă cu o uşoară coagulare. Punem compoziţia într-un pos şi începem să punem bezelele  în tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând câte 2 centimetri între ele. Fie le lăsăm simple, fie punem câte un miez de nucă pe fiecare, acestea vor fi coapte timp de maxim 30 de minute la foc mijlociu, lăsând uşa cuptorului complet deschisă pe timpul coacerii. Astfel vor deveni crocante, fără a se arde. Se servesc când s-au răcit complet, indicat fiind a se consuma a doua zi.

Checul este una dintre cele mai bune prăjituri simple. Este o reţetă ofertantă, dându-ne posibilitatea de a jongla cu arome şi ingrediente.

Pentru pregătirea unui chec avem nevoie de:

6 ouă, 250 g zahăr, 150 ml ulei, 200 g făină, 25 g cacao, esenţă de rom, coajă de lămâie, miez de nucă şi un praf de sare.

Începem prepararea prăjiturii, pregătind formele de chec. Le ungem cu unt şi le tapetăm cu făină, lăsându-le să aştepte finalizarea compoziţiei. Batem spumă tare albuşurile presărate cu un praf de sare, adăugăm zahărul şi esenţele. Continuăm să batem până obţinem o spumă tare. Adăugăm gălbenuşurile pe rând, omogenizăm şi turnăm treptat uleiul. Presărăm făina şi amestecăm prin răsturnare. Scoatem din compoziţie aproximativ două polonice şi amestecăm cu cacaua cernută. Turnăm compoziţia fără cacao în tăvi în cantităţi egale, iar deasupra adăugăm amestecul cu cacao. Presărăm câţiva mieji de nucă şi coacem 45 de minute la foc moderat. Este unul dintre cele mai simple şi iubite deserturi, apreciate de toată lumea.

Printre cele mai bune prăjituri simple se află, evident, plăcinta cu mere. Un aluat simplu, de dulce sau de post, combinat cu dulceaţa acrişoară şi aromată a merelor, este la îndemâna oricui, preparându-se repede şi cu ingrediente simple.

Pentru foi vom folosi

500 g făină,  200 g unt, 200 ml smântână, 100 g zahăr, 2 ouă, 1 plic praf de copt şi un praf de sare. Umplutura o vom face dintr-un kilogram de mere, 200 g zahăr, vanilie şi scorţişoară.

Pregătim aluatul frecând bine untul cu zahărul, sarea, smântâna şi ouăle. Omogenizăm bine şi adăugăm făina amestecată cu praful de copt. Frământăm bine şi păstrăm aluatul la rece, atâta timp cât pregătim umplutura. Spălăm bine merele, le decojim şi le radem pe răzătoarea mare. Punem merele rase într-o crăticioară, împreună cu zahărul şi vanilia. Fierbem pe foc mic până totul devine o pastă.

Montăm plăcinta. Împărţim aluatul în două părţi egale. Întinem o foaie şi o punem în tava unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Întindem umplutura de mere, presărăm scorţişoară după gust şi întinem o a doua foaie cu care acoperim plăcinta. Înţepăm cu o furculiţă din loc în loc pentru ca foaia să nu se umfle şi ungem cu ou bătul bine. Coacem 45 de minute la foc moderat. Pudrăm bine cu zahăr farin şi porţionăm când este rece.

Cele mai bune prăjituri simple sunt prăjituri delicioase, care nu presupun mult timp de preparare şi nici prea multă experienţă în domeniu. Se pot realiza din ingrediente simple, deloc sofisticate, însă gustul obţinut este delicios şi va fi apreciat de toată lumea. Cele mai simple prăjituri de casă ne ajută să economisim timp şi totuşi să putem pregăti pentru cei dragi un desert sănătos şi gustos.