Prăjitura deșteaptă, care te scoate din încurcătură

Cu toții ne dorim ceva dulce. Ca mamă, cu atât mai mult îți dorești să le oferi celor dragi prăjituri delicioase, făcute în casă, în care să știi exact ce ingrediente ai pus, pentru a evita ca membrii familiei să riște vreo alergie sau, Doamne-ferește, ceva mai grav. Dar, din păcate, în aceste vremuri, când încerci să împaci și cariera cu ”meseria” de mamă și gospodină, timpul devine ceva prețios. De multe ori decizi să cumperi ceva gata preparat, numai din dorința de a nu sta ore întregi în bucătărie, iar timpul acela să fie petrecut alături de cei dragi. Cu toate acestea, există o soluție acolo unde nu există timp dar este dorința de a face o prăjitură complexă, care să-i satisfacă pe toți membrii familiei, unde unul preferă prăjitură cu cremă, altul adoră vanilia, iar cel mic nu se poate dezlipi de standul cu ciocolată. Cu toate aceste tentații în jur, la final, tot acea prăjitură pe care o faci foarte repede, dar care este la fel de gustoasă, va câștiga, iar cel mic va fi încântat să vadă că gustul este chiar mai bun. Acest fel de prăjitură care va scoate mamele grăbite din impas, este cunoscută ca fiind o prăjitură deșteaptă. Mai este cunoscută și drept „prăjitura inteligentă” sau „prăjitura magică”, dar în final, rezultatul este același: bun, cremos, delicios. Această prăjitură, inventată parcă pentru a veni în ajutorul gospodinelor ocupate, este mereu o salvare când vrei ceva dulce și ușor.

Pentru cei mai mofturoși, pentru care dacă nu există ciocolată, dulcele nu este dulce, vă prezentăm în rândurile care vor urma o rețetă pe care, dacă o veți realiza, veți putea spune că ”a fost dragoste la prima mușcătură”.

Prăjitura deșteaptă cu cacao

Ingrediente:

  • 110 grame unt
  • 600 mililitri lapte
  • 120 grame făină
  • 45 grame cacao
  • 4 ouă
  • 150 grame zahăr
  • 30 mililitri cafea espresso (opțional)
  • zahăr praf și fructe pentru ornat

Instrucțiuni:

  1. se topește untul într-o crăticioară și se lasă deoparte să se răcească
  2. laptele se încălzește și se lasă deoparte
  3. într-un bol se amestecă făina și pudra de cacao
  4. albușurile se bat spumă tare
  5. gălbenușurile se mixează bine cu zahărul până când devin cremă; se adaugă untul topit, cafeaua espresso (atenție să nu fie foarte fierbinte, riscați să se coaguleze ouăle), făina amestecată cu pudra de cacao și laptele călduț; se mixează la viteză mică, pentru că altfel riscați să faceți “puţină mizerie” prin bucătărie
  6. în compoziţia obţinută se adaugă treptat albuşurile bătute spumă
  7. compoziţia obţinută (va fi destul de lichidă, deci nu vă speriaţi, așa trebuie să fie) se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se pune la cuptor pentru aproximativ 50 minute la foc mediu
  8. prăjitura se taie abia după ce s-a răcit foarte bine

În momentul în care este gata și o tăiați, veți avea surpriza (asta dacă nu ați mai făcut până acum această prăjitură) că s-a separat foarte frumos: două straturi de pişcot subţire umplute cu o cremă densă de cacao, care arată precum o budincă de ciocolată puţin mai tare. Vă recomandăm să o încercaţi, chiar este o prăjitură deşteaptă, și foarte aspectuoasă!

Prăjitura deșteaptă cu aromă de lămâie

Pentru cei care nu sunt prieteni cu ciocolata și ar dori aroma acrișoară și răcoritoarea a lămâilor, avem și pentru ei o rețetă, la fel de ușor de făcut.

Ingrediente:

  • 8 ouă potrivite
  • 225 grame făină
  • 2 linguri de apă
  • 250 grame unt
  • 1 litru lapte gras călduț
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 300 grame zahăr tos
  • Esență de lămâie
  • Puțin suc și coajă de lime
  • Coajă de lămâie galbenă și de portocală

Mod de preparare:

Topim untul și-l lăsăm la răcit. Gălbenușurile le mixam bine cu zahărul (300 grame), apa și zahărul vanilat. În această compoziție adaugăm untul și după incorporarea acestuia punem făina în ploaie cernută o singură dată și mixezi tot cu mixerul, mai întâi la viteză mică. Adaugi apoi laptele treptat și la sfârșit albușurile bătute spumă cu un praf de sare și puțină zeamă de lămâie, pentru a ieși cât mai ferme și lucioase.

Rezultatul va fi o compoziție lichidă, dar în cuptor se vor alege blatul și crema în timpul coacerii. Tapetezi o tavă de 24/28 puțin înaltă și pui compoziția. Dacă vă plac, puteți adăuga și fructe uscate: merișoare, stafide, curmale tăiate mărunt. Se da la cuptorul puțin încălzit pentru o oră la foc mic spre potrivit, poate dura și mai mult. Se lasă în cuptor cu ușa întredeschisă să se răcească. Este foarte bună a două zi rece de la frigider.

Tot o variantă cu cacao

Da, știm, am mai prezentat o variantă a prăjiturii deștepte cu cacao, dar nu rezistăm și vă mai oferim una.

Ingrediente:

  • 4 ouă mari păstrate la temperatura camerei
  • 110 grame zahăr pudră
  • o lingură de extract de vanilie (sau esență de vanilie)
  • 120 grame unt
  • 100 grame zahăr tos
  • 50 de grame de cacao
  • 600 ml. lapte călduț
  • 110 grame de faină

Mod de preparare:

  1. Separăm gălbenușul de albuș și punem gălbenușul într-un bol cât mai mare (în care vor fi la final toate ingredientele). Topim untul și aprindem cuptorul la o temperatură de 180 grade. Amestecăm bine făina cu cacao, pentru a se evita cocoloașele și a fi cât mai aerată.
  2. Revenim la gălbenușurile separate și le batem cu un tel adăugând zahărul pudră. Adăugăm făina amestecată cu cacao, untul topit și extractul sau esența de vanilie. Adăugăm și laptele călduț și omogenizăm bine cu telul toată compoziția. Albușurile, separat, le vom bate foarte bine împreună cu zahărul tos. Continuăm procesul până se formează o bezea și observăm că tot zahărul s-a dizolvat. Omogenizăm ușor albușul cu compoziția inițială (cea formată din gălbenușuri, făină, cacao și lapte).
  3. Ungem bine cu unt forma în care va urma să facem prăjitura. Apoi punem compoziția noastră în formă și o dăm la cuptor. Cuptorul trebuie să fie încălzit la 180 de grade Celsius și o lăsăm pentru cam 45 de minute.
  4. După cele 45 de minute se va forma o crustă la exteriorul prăjiturii. În acest timp nu se deschide ușa cuptorului, doar după cele 45 de minute. Este foarte important să respectați acest pas, pentru a vă asigura de reușita prăjiturii. Ceea ce este „deștept” la această prăjitură este procesul prin care trece interiorul prăjiturii. Aceasta se va despărți singură în straturi formând crema de ciocolată.
  5. Cel mai important este să lăsați, după ce scoateți tava din cuptor, prăjitura la răcit. Apoi se servește cu zahăr pudră deasupra, sau chiar cacao, deși puteți renunța la acest pas.

Că prăjitura-i tare deșteaptă s-a convins și celebrul chef Adrian Hădean, care le-a oferit celor care-i urmăresc blogul propria rețetă, pe care o prezentăm mai jos.

”E prăjitura perfectă pentru dulcele de zi cu zi, genul de dulce pe care l-aș pune în pachețelul piciului meu (poate cu mai puțină ciocolată), o prăjitură care, ca prin minune, se împarte în două straturi de blat și un strat de cremă în timpul coptului. S-ar putea să o mai știți și sub denumirea de prăjitură deșteaptă sau prăjitură magica. Însă indiferent de nume, merită un loc în caietul vostru de rețete.

Ingrediente: 4 ouă, separate, 150 g zahăr, 1 linguriță extract de vanilie, 125 g unt topit și răcit, 65 g făină cernută, 40 g cacao, ½ linguriță sare, 500 ml lapte călduț.

Ungeți o tavă pătrată (25×25 cm) cu unt și presărați cu cacao.

Combinați gălbenușurile cu zahărul și vanilia într-un bol și mixați câteva minute până obțineți o cremă spumoasă. Adăugați untul topit în fir subțire, mixând continuu. Încorporați apoi făina, cacao și sarea, cernute în prealabil, și amestecați ușor cu un tel. Adăugați laptele călduț și amestecați bine. Bateți albușurile spumă apoi încorporați-le în aluatul realizat mai devreme. Turnați în tava pregătită și coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 C pentru 30-35 minute sau până partea de sus a prăjiturii arată crescută și pufoasă și centrul nu mai este lichid”.

Prăjitura deșteaptă cu fructe de pădure

Pentru cei care iubesc gustul unic al fructelor de pădure, există o variantă a acestei prăjituri, care le pote împăca gusturile. Iat-o:

Ingrediente:

  • 9 ouă
  • 9 linguri de făină
  • 250 g fructe de pădure
  • 1 litru de lapte
  • 250 g zahăr
  • 200 g unt topit și răcit
  • Arome (rom, coaja lămâie, coajă portocală, extract vanilie)

Mod de preparare:

  1. Se mixează bine fructele de pădure și se trec prin sită, pentru a scăpa de eventualele semințe, iar piureul obținut se amestecă cu laptele.
  2. Se bat gălbenușurile cu zahărul până se albesc, se adaugă untul, apoi, treptat, se adaugă laptele cu fructe de pădure, amestecând în continuu cu mixerul la viteză mică. Se adaugă aromele preferate.
  3. Restul, este cum știm deja. Albușurile se bat spumă, se încorporează ușor făina în ploaie, amestecând încet, de jos în sus, păstrând consistența pufoasă.
  4. Peste albușuri se adaugă compoziția de gălbenușuri, amestecând cu grijă.
  5. Se toarnă în tavă și se dă la cuptor, timp de 25-30 minute, la 180 grade C până devine aurie și ușor mată la suprafață.

Prăjitura inteligentă pentru cei… la dietă

Pentru cei care țin regim, una dintre cele mai dificile privațiuni este cea care se referă la dulciuri. Deși poate că înainte treceau pe lângă ele fără să le observe, sau cel puțin așa credeau, acum, cu restricția calorică, dulciurile devin o primejdie pentru silueta câștigată cu greu. De aceea, pentru cei care țin dietă, vă prezentăm o variantă a acestei prăjituri, inspirată din regimul Dukan.

Ingrediente:

  • 4 ouă
  • 150 grame brânză (cu indice de grăsime 0,1-0,2%)
  • 500 ml lapte
  • 1 lingură amidon
  • 4 linguri tărâțe de ovăz măcinate
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 4 linguri îndulcitor lichid, rezistent la copt

Mod de preparare:

  1. Ouăle se separă; albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare și se lasă deoparte. Gălbenușurile se mixează cu îndulcitorul și crema de brânză, apoi se adaugă vanilia, amidonul, tărâțele măcinate și se omogenizează. Se pune laptele și se amestecă. La sfârșit se încorporează albușurile bătute spumă, amestecând ușor.
  2. Amestecul se toarnă într-o tavă (22×18) tapetată cu hârtie de copt. Se introduce în cuptorul preîncălzit pentru 60-80 minute. Focul trebuie să fie mare la început, apoi se pune o hârtie de copt și deasupra pentru a nu se rumeni prea tare și se micșorează focul.
  3. Se taie când se răcește în totalitate.

Ce ar mai fi de spus după atâta dulce? Doar… poftă bună!

Ai ceva de adăugat?...

*